Youth Athletics Leader Academy (YALA) är ett utbildningsprogram inom friidrottsförbundet, för unga ledare 15–25 år. Det övergripande syftet är att erbjuda en bred utbildning där deltagarna får kunskap om flera olika perspektiv på ledarskap, både praktiskt och organisatoriskt. Under utbildningen får deltagarna möta andra unga ledare runt om i landet, byta erfarenheter och skapa värdefulla kontakter för ett framtida engagemang inom friidrotten. En av deltagarna i år är Oskar Arrhén från Tureberg. Vi har bett honom berätta om sina erfarenheter av YALA, för att sprida kunskap om programmet till andra ungdomar.
Hur fick du kännedom om YALA och vad var det som fick dig att söka till utbildningen?
Jag kommer inte riktigt ihåg hur jag fick kännedom om YALA, men jag har för mig att jag fick ett mail från Carin Thornander där hon berättade att man kunde söka till en ledarskapsutbildning, jag blev intresserad av det eftersom jag ville förbättra mitt ledarskap i dem träningsgrupperna där jag hjälper till att träna yngre aktiva.
Under YALA perioden (som varade från Finnkampen till förbunds årsmötet) har vi haft tre fysiska träffar och några digitala workshops. Under träffarna hade vi många föreläsningar om hur ett bra ledarskap kan se ut och vi fick även göra rollspel för att simulera detta. Under de digitala mötena så diskuterade vi mer personliga tips och tricks man själv hade och vad som funkar och vad som inte gjorde det.
Vad har du lärt dig så här långt?
Några saker som jag har lärt mig är hur man kan peppa dem man tränar så att alla har blir så motiverade som möjligt, man kan göra det på många olika sätt, men mitt favoritsätt är att berömma deras framsteg så att de jag tränar känner att de blir bättre.
Jag har även lärt mig om hur man ska agera som ledare i en grupp och bli någon som barnen kan lita på. Man kan göra det genom att dra ett par skämt på träningen eller prata om deras intressen utanför friidrotten, det gör att en personlig koppling bildas så att de jag tränar ser mig som en faktisk person och inte bara en tränare.
Berätta gärna om ditt projekt!
Jag som alla andra YALA deltagare fick jag genomföra ett projekt under hela YALA perioden. Jag valde att organisera ett träningspass där jag bjöd in några av dem jag tränar och bad dem ta med klasskompisar/ andra vänner som inte tränar friidrott. Under träningspasset var fokuset endast att barnen skulle ha kul och körde därmed lite enklare grenar som sprint, längdhopp och stafetter. Jag lade ganska mycket tid på stafetten eftersom jag tycker det är väldigt viktigt att barnen känner en sammanhållning och att de alla var lika viktiga för laget. Målet med mitt projekt var att få in fler barn i friidrotten eftersom några barn i mina grupper hade slutat, men inga nya hade börjat.
Vad har varit roligast under tiden i YALA?
YALA var en väldigt rolig grej att vara med i eftersom det var medlemmar från hela Sverige. Några av de roligaste delarna var att hitta på rollspelen vi körde och att höra om vad alla andra hade gjort för projekt. Det roligaste som hände under YALA var ofta frukostarna, eftersom alla deltagare var från olika delar av landet hade vi många olika dialekter och vi imiterade och små retade varandra konstant om hur alla pratade så konstigt. Det blev en väldigt bra sammanhållning när vi gjorde detta och det var en väldigt rolig grupp att vara med.
Personligen tycker jag att YALA har varit en väldigt rolig och lärorik upplevelse, inte bara har jag lärt mig massor av saker, men jag har även sett hur friidrottsförbundet styrs och hur beslut fattas eftersom YALA deltagare fick vara med på förbunds årsmötet.
Vill du rekommendera andra ungdomar att söka till YALA?
Jag rekommenderar starkt att man går den här utbildningen eftersom man får en djupare förståelse om friidrotten, bättre ledarskap och en rolig upplevelse!
Tack Oskar för att du delar med dig av dina erfarenheter!
Intresseanmälan och mer information om ansökningsprocess ges av Svensk Friidrotts utbildningsansvarig Janne Wanhainen.
- Mer info om YALA på förbundets webbsida
/ Anna Pott